DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

DIH of Moldova „IT Ecosystem SummIT 2023” – evenimentul de încheiere a Zilelor Transformării Digitale în Regiunea de Dezvoltare Nord 2.0

Articol ACETI DIH of Moldova „IT Ecosystem SummIT 2023” – evenimentul de încheiere a Zilelor Transformării Digitale în Regiunea de Dezvoltare Nord 2.0

În cadrul Zilelor Transformării Digitale în Regiunea de Dezvoltare Nord 2.0 ACETI și Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) au organizat un eveniment de anvergură cu genericul DIH of Moldova „IT Ecosystem SummIT 2023”.

Summitul a reunit speakeri deosebiți care au abordat subiecte stringente precum code review (Amdaris), game development (STEP It Academy Moldova), securitatea datelor (Netsafe/Fortinet), smart soluții pentru societate (Victiana SRL), drone pentru agricultură (AGRICOS), specificul DevOps (Powerit Development), soluții IT pentru Energ Tech (S.A. RED-Nord), dar și realitatea augmentată (Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”).

Evenimentul s-a bucurat de un interes sporit din partea celor pasionați de domeniul tehnologiilor digitale în general, dar și a tinerilor, veniți într-un număr total de peste 120. Participanții au avut șansa de a cunoaște din specificul și perspectivele diverselor specializări din domeniul IT de la specialiști experimentați din domeniu.

„Mă bucur să văd aici profesori, programatori, să văd viitorii programatori care sunt aici, dar și pe toți cei interesați de aceste tehnologii inovaționale pe care noi le promovăm aici, în partea de nord a țării. Este important să înțelegem că noi mergem pe o cale ireversibilă: se dezvoltă statul, se dezvoltă serviciile publice, se dezvoltă în continuare tehnologiile și trebuie să mergem în pas cu această dezvoltare. Tehnologiile se dezvoltă cu o viteză cosmică și, ca să reușim, să avem o carieră frumoasă, ca să ne planificăm viitorul, trebuie să cunoaștem toate aceste tehnologii”, a spus Ion Bodrug, președintele ACETI.

Participanții au avut ocazia să testeze elemente de realitate virtuală la un stand instalat de Tekwill Bălți, să se avânte în bătălii de jocuri la calculator (atehno.md), dar și să vadă pe viu o dronă agricolă în curtea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic nortek.

DIH of Moldova este implementat în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului – Innovate Moldova (finanțat de USAID Moldova și Embassy of Sweden in Chisinau).