DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

Despre noi

Despre noi

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) reprezintă o asociație obștească nonguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită prin libera manifestare a voinței persoanelor asociate, în vederea dezvoltării domeniului inovațiilor în inginerie și tehnologii digitale în Republica Moldova, în mod special în regiunea de nord.

Înainte de înființarea acestei asociații, mai multe evenimente au fost organizate la inițiativa grupului de voluntari pasionați de IT.

În ziua de 18 mai 2019, la Bălți a fost organizat Forumul de orientare profesională în IT la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Acest eveniment a reunit peste 230 de participanți interesați de acest domeniu. Dorim să menționăm că invitația de a organiza forumul a fost acceptată pozitiv de reprezentanții mediului de afaceri din domeniul IT (CodeFactory – Sponsor, Draexlmaier, ATehno, ULS, AMSoft, MeraxSoft, Endava, Amazon, VR Club – participanți); cadre didactice și științifico-didactice (USARB, Colegiul Politehnic, Colegiul Tehnic Feroviar), profesori de informatică de la liceele din regiunea de nord a Republicii Moldova, studenți și elevi din instituțiile de învățământ preuniversitar; jurnaliști (TVR Moldova, TVN, BTV, Ziarele SP și Ziarul Nostru), profesioniști din domeniul IT (ADR Nord). După succesul forumului, s-a constatat că astfel de evenimente sunt necesare și utile pentru a menține relațiile dintre universitate, instituții preuniversitare, companiile de afaceri și asociațiile din domeniul IT.

O altă activitate a aceluiași grup de pasionați de IT a fost organizată pe 20 iunie 2019, când peste 20 de antreprenori, reprezentanți ai 10 (zece) companii IT din Bălți în prezența dnei Valentina Stadnic, a.i. Moldova IT Park, s-au reunit la masa rotundă pentru a stabili o mare varietate de beneficii pe care industria IT le poate aduce în țară. În cadrul întâlnirii, toți participanții din mediul de afaceri IT din Bălți au fost informați în mod direct despre activitatea Parcului IT din Moldova.

Această întâlnire a reprezentanților companiilor IT din Bălți a devenit o platformă de comunicare în care experții și entuziaștii IT pot afla informații utile despre direcțiile actuale de dezvoltare a domeniului IT din Bălți.

În urma acestor evenimente principale, de la reprezentanții mediului de afaceri din domeniul IT a venit propunerea de a se asocial cu scopul dezvoltării acestei direcții importante a economiei. Astfel, ACETI a fost creat în baza a reprezentanților a 4 companii din domeniul IT din mun. Bălți cu scopul de a organiza în comun și în viitor alte activități pentru a crește numărul de specialiști IT în mun. Bălți și întreaga regiune de Nord a Republicii Moldova, începând cu copii din clasele primare, elevi de gimnaziu, liceeni, studenți, profesioniști. În acest fel ACETI își propune de a crește numărul studenților la specialitățile IT de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, promovarea companiilor IT din mun. Bălți și conlucrarea cu asociațiile naționale de profil din acest domeniul pentru a atinge aceste scopuri.

În acest fel, ACETI a organizat următoarele evenimente în toamna anului 2019:

  1. Traininguri tematice în domeniul ingineriei și tehnologiilor inovaționale cu denumirea IT@Weekend Morning – 7 traininguri în zile de sâmbătă sau duminică în lunile octombrie – noiembrie 2019. Peste 200 de participanți din aproximativ 15 instituții au participat la aceste traininguri împreună cu profesioniști IT din diferite domenii.
  2. Reuniunea profesorilor de informatică din regiunea de Nord cu genericul Ambasadori IT la Nord – în ziua la 27 noiembrie 2019. Aproximativ 200 de participanți au fost la forum: reprezentanți ai mediului de afaceri IT; profesori și oameni de știință din instituțiile de învățământ general, tehnic și de învățământ superior din regiunea de Nord a Republicii Moldova; jurnaliști, experți IT.

Suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor menționate anterior. În această perioadă numărul membrilor ACETI a crescut de la 7 la 11 și de la 4 companii IT partenere la 8 (5 companii IT din mun. Bălți, o companie din mun. Chișinău și 2 din regiunea de nord a Republicii Moldova din afara mun. Bălți). ACETI a semnat mai multe acorduri de cooperare cu Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare, colegii, școală profesională și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Ne exprimăm recunoștința deosebită administrației Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți – un partener de încredere în organizarea activităților asociației. Un exemplu excelent ar putea fi organizarea a 2 activități IT @ Weekend Morning la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. În urma scurtei colaborări, a fost semnat Acordul de cooperare între asociație și universitate.