DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

Summitul „Educația IT la Nord”, organizat de ACETI

Articol ACETI Summitul „Educația IT la Nord”, organizat de ACETI

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) prin intermediul Digital Innovation Hub of Moldova a organizat SummIT „Educația IT la Nord” în cadrul Zilelor Transformării Digitale în Regiunea de Dezvoltare Nord 2.0.

Evenimentul, organizat special pentru mediul educațional din Nordul Republicii Moldova, a reunit în jur de 60 de participanți: profesori din domeniul IT din colegiile, școlile și școlile profesionale din Bălți, reprezentanți ai USARB, ai autorităților locale din domeniul educației, dar și ai companiilor din cadrul DIH of Moldova, membre ACETI, care promovează soluții inteligente.

Unul dintre obiectivele evenimentului a fost realizarea de noi conexiuni dintre companiile IT și instituțiile din sfera educației, cele de unde vin noile cadre pentru companiile din domeniu.

Speakerii au prezentat diverse programe educaționale pentru tineri, care se derulează în la Bălți și în toată țara. Invitații au putut lua cunoștință cu posibilitățile apărute datorită nortek, Future Technology Activity (noi programe de studii în învățământul superior, precum cele de Animație și Game Design), STEP It Academy Moldova (o mulțime de cursuri IT pentru adulți și copii), Academia Moldcell (proiecte destinate studenților de la universități cu posibilitatea angajării în cadrul companiei), Tekwill (programe educaționale pentru copii, femei, etc.).

Au fost prezentate și diverse proiecte în domeniul IT, aflate în derulare la instituțiile de învățământ din Bălți, precum „Clasa Viitorului” în 5 licee din municipiu.

Tatiana Șuiu, reprezentant al Direcției Învățământ, Tineret și Sport din cadrul Primăriei Municipiului Bălți a subliniat importanța unei educații bune în domeniul IT încă de pe băncile școlii.

„Specialiștii își încep devenirea în calitate de specialiști la școală, unde el se întâlnește cu primele cunoștințe cu tehnologiile informaționale. Având în vedere că elevul petrece foarte mult timp la școală, anume profesorul școlar este cel care poate pune bazele unui viitor specialist IT. În ultimii 3 ani, cu peste 70 % a crescut implicarea școlilor din Bălți la diverse programe și proiecte educaționale din domeniul IT”, a menționat Tatiana Șuiu.

Ion Bodrug, președintele ACETI, a venit în final cu o concluzie generală a evenimentului.

„Întorcându-mă cu 4 ani în urmă, la momentul fondării asociației, văd cât de tare s-a schimbat aici, în Regiunea de Dezvoltare Nord, în municipiul Bălți, cît de tare au evoluat și profesorii, și companiile. Rezultatele atinse de universitate, de colegii, școli profesională, companii, ne bucură cu schimbări pozitive, cu o creștere impresionantă, indiferent de faptul că am trecut prin pandemie sau chiar datorită pandemiei tehnologiile s-au dezvoltat mai intens, chiar dacă suntem într-o țară vecină cu o țară care luptă în război și avem consecințele pe care le avem. Este mai important ca noi să avem acest mesaj, pe care l-am cultivat azi toți împreună, și anume, că trebuie să facem foarte mult pentru copiii noștri ca să rămână aici, în Republica Moldova, să invităm companii mari ca să avem salarii mari. Dar, pentru ca să avem salarii mari, trebuie să avem competențe foarte bune pentru a corespunde acelor nivele impuse de companiile mari. Este foarte important ca companiile mari să audă aceste concluzii, să înțeleagă că avem aici o comunitate IT, avem profesori buni, avem companii locale foarte bune, care pot conlucra cu companiile mari, dar și acele competențe, care vor dezvolta în continuare cel puțin partea de nord a țării”, a concluzionat Ion Bodrug.

DIH of Moldova este implementat în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului – Innovate Moldova (finanțat de USAID Moldova și Embassy of Sweden in Chisinau).