DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI a organizat forumul „Soluții DIH of Moldova pentru Regiuni SMART”

Articol ACETI ACETI a organizat forumul „Soluții DIH of Moldova pentru Regiuni SMART”

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) prin intermediul Digital Innovation Hub of Moldova, a organizat în cadrul Zilelor Transformării Digitale în Regiunea de Dezvoltare Nord 2.0 Forum „Soluții DIH of Moldova pentru Regiuni SMART”.

Evenimentul a fost organizat special pentru APL-urile din nordul Republicii Moldova. Forumul a întrunit peste 60 de participanți: reprezentanți ai autorităților publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord și ai companiilor membre ACETI care promovează soluții inteligente.

„Scopul evenimentului de astăzi este propunerea soluțiilor digitale, atât hardware, cât și software pentru administrațiile publice locale, inițierea dialogului între companiile membre ACETI care au soluții care pot fi oferite pentru administrațiile publice locale”, a punctat Ion Bodrug, președintele ACETI.

În cadrul forumului, APL-urile, care au întreprins pași concreți pentru a-și face localitatea mai inteligentă, au avut ocazia de a-și împărtăși istoriile de succes.

Unul dintre astfel de exemple l-a prezentat primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru. Primăria condusă de el implementează un proiect european de 4,3 milioane de euro. În cadrul acestui proiect vor fi achiziționate 8 autobuze, în care plata se va face în funcție de numărul de stații parcurse, cu carduri speciale, care vor fi împărțite locuitorilor din municipalitate. Alte părți componente a proiectului vor fi modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare, unde toate datele contoarelor vor fi citite la distanță, fără a fi nevoie de controlori sau de introducerea manuală a datelor de către consumatori, instalarea unui sistem smart de iluminat public, etc.

La rândul lor, companiile din cadrul DIH of Moldova, membre ACETI, au prezentat soluții inteligente pentru a fi implementate în cadrul localităților din Republica Moldova pentru confortul și beneficiul cetățenilor în domeniul energetic, telecomunicații, securitate, etc.

Digital Innovation Hub of Moldova este un proiect creat în decembrie 2021 de către ACETI, împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale.

DIH of Moldova este implementat în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului – Innovate Moldova (finanțat de USAID Moldova și Embassy of Sweden in Chisinau).