DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

Digital Innovation Hub of Moldova, la prima prima întâlnire anuală a rețelei EDIH

DIH Activitati Digital Innovation Hub of Moldova, la prima prima întâlnire anuală a rețelei EDIH

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este prezent la prima întâlnire anuală a rețelei de European Digital Innovation Hubs (EDIH), care se desfășoară, în aceste zile, la Bruxelles, Belgia.

În prima zi a acestei reuniuni, înalți demnitari ai Comisiei Europene, responsabili de EDIH, au salutat audiența și au prezentat exemple inspiraționale de succes în transformarea digitală, dar și instrumente pentru buna funcționare a EDIH.

Un subiect important, discutat, de asemenea, în prima zi a acestui eveniment, a fost modalitatea de susținere a #EDIH din partea autorităților naționale și regionale. Discuțiile s-au purtat cu reprezentanții autorităților naționale și regionale, despre modul în care aceștia, împreună cu EDIH-urile, pot colabora, pentru a sprijini companiile pe calea lor de digitalizare.

Între prezentările speakerilor, au avut loc și sesiuni de socializare, în cadrul cărora am avut ocazia să discutăm cu reprezentanții mai multor EDIH, astfel, am acumulat informații importante, pe care le vom implementa în activitatea DIH of Moldova.

A doua zi a evenimentului a început cu prezentările istoriilor de succes referitor la colaborarea între diferite entități #EDIH pentru accelerarea transformării digitale a IMM-urilor. În continuare au urmat 2 sesiuni paralele unde au fost discutate subiecte legate de soluțiile digitale pentru domeniul sănătății, dar și provocările care stau la baza procesului de transformare digitală a companiilor cu o maturitate digitală redusă.

Ziua de 1 iunie a fost marcată și de prezentarea și discutarea provocărilor cu care se confruntă hub-urile de inovare digitală în afara Uniunii Europene. Astfel, grație Agenției Germane de Colaborare Internațională a fost organizată în cadrul EDIH Network Summit 2023 o sesiune, în cadrul proiectului Digital Transformation of small and medium-sized enterprises in EaP countries (DT4SME), despre activitatea hub-urile de inovare digitală în țările parteneriatului estic, cu prezentarea istoriilor de succes din Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

DIH of Moldova a prezentat evoluția, starea actuală și rezultatele activității hub-ului de inovare digitală pe teritoriul Republicii Moldova din 21 decembrie 2021, data cînd a fost constituită această entitate.

DIH of Moldova este un proiect creat de către ACETI, în parteneriat cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale și implementat în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului – Innovate Moldova (finanţat de USAID Moldova şi Embassy of Sweden in Chisinau).

Sesiunile de socializare care au avut loc au oferit un prilej frumos pentru a face cunoștință și de a schița anumite activități comune în viitorul apropiat cu rezentanții mai multor EDIH-uri din România, Polonia, Germania, Portugalia, dar și cu colegii din Ucraina și Georgia.

Menționăm că participarea DIH of Moldova în cadrul #EDIHNetworkSummit 2023 (31 May – 1 June) este organizată cu suportul GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH), în cadrul proiectului Digital Transformation of small and medium-sized enterprises in EaP countries (DT4SME).