DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI și Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) au organizat forumul „ Digital Innovation Hub of Moldova, perfect recipe for Digital transformation in regions”

Articol ACETI ACETI și Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) au organizat forumul „ Digital Innovation Hub of Moldova, perfect recipe for Digital transformation in regions”

ACETI împreună cu partenerii în cadrul DIH of Moldova au desfășurat astăzi, 21 septembrie, forumul „ Digital Innovation Hub of Moldova, perfect recipe for Digital transformation in regions”. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Transformării Digitale în Regiunea de Dezvoltare Nord 2.0.

Participanți ai forumului au fost peste 100 de reprezentanți ai mediului de afaceri regional, național și internațional, experți din țară și de peste hotare, dar și reprezentanți ai corpului diplomatic și ai autorităților publice locale.

Ion Bodrug, președintele ACETI și gazda evenimentului, s-a adresat participanților cu un cuvânt de salut și le-a vorbit despre istoriile de succes rezultate din colaborarea cu ACETI din ultimul an. Printre acestea se numără cazul S.A. „Codru Nord”, care a obținut o dronă agricolă performantă și SRL „Ighivan Metal”, care va beneficia de creșterea eficienței energetice a întreprinderii după instalarea de panouri solare pe acoperișul halei de producere. Aceste companii au primit asistență din partea ACETI la etapele de elaborare și aplicare a proiectelor de finanțare la ODA (Organizația Pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului).

„Aceste întreprinderi nu credeau cândva că poți să primești asistență din cadrul organizațiilor de stat pentru a digitaliza sau retehnologiza afacerea sau pentru a primi asistență pentru eficiența energetică a întreprinderilor. Suntem la o etapă în care dorim să insuflăm în continuare entuziasm și perseverență pentru întreprinderile mici și mijlocii. Trăim într-o perioadă destul de importantă pentru Republica Moldova și vrem să spunem că prin perseverență, prin acțiuni de zi cu zi, putem avea rezultate”, a subliniat Ion Bodrug.

Alexandr Usatîi, viceprimar de Bălți, a menționat că orașul este deschis și cointeresat în implementarea noilor tehnologii.

„Avem deja exemple pozitive ale colaborării noastre cu ACETI și sunt sigur că aceste exemple pozitive vor deveni exemple bune de urmat. Avem în sală reprezentanți ai afacerilor, producători. Noi, ca reprezentanți ai autorităților, suntem mereu gata, în măsura competenței noastre, să vă susținem inclusiv în ceea ce ține de inovații și implementarea noilor tehnologii digitale. Vreau să vă asigur că vom mai avea multe exemple pozitive aici, în Municipiul Bălți, dar și în alte localități din nordul, centrul și sudul țării”, a punctat viceprimarul.

La rândul său, Petrișor Dumitrescu, consul general al României la Bălți (Pagina Oficială a Consulatului General al României la Bălți), a transmis celor prezenți un salut cordial din partea Guvernului român și a menționat potențialul uriaș a digitalizării în zilele noastre.

„Sunt convins că, la scara istoriei, ACETI va rămâne un important deschizător de drumuri digitale în nordul Republicii Moldova. Eforturile dumneavoastră împreună cu partenerii de dezvoltare se concretizează, zi de zi, în identificarea soluțiilor potrivite, stabilire de etape de implementare, dar și atragerea de resurse necesare pentru realizarea transformării digitale și simplificarea proceselor de producție și acces la produse și servicii de cea mai înaltă calitate, Digitalizarea are un potențial uriaș și cunoaște cea mai rapidă dezvoltare tehnologică din toate timpurile, având în vedere cunoașterea continuă a evoluției și oportunităților și promovarea încrederii în tehnologie. Vă reasigur cu toată tăria de continuarea cooperării noastre pentru identificarea de noi parteneri de dezvoltare, formarea competențelor digitale, creșterea unei comunități solide și ridicarea calității vieții tuturor locuitorilor din nordul Republicii Moldova”, a spus Petrișor Dumitrescu.

Lidia Bețoaea, șefa Biroului One Stop Shop din cadrul ADR Nord-Est, România, a împărtășit participanților forumului din experiența funcționării un hub digital în România.

„Un hub nu funcționează niciodată singur, el funcționează cu ajutorul celorlalți membri a ecosistemului”, a spus Lidia Bețoaea, menționând că pentru funcționarea sănătoasă a unui hub digital de inovații este necesară participarea atât a antreprenorilor din zona IT și din alte zone economice, dar și a instituțiilor publice.

În următoarea parte a forumului, reprezentanții diferitor companii de nivel local, regional și republican și-au prezentat cele mai noi produse inovaționale în domeniul IT, al securității cibernetice, al soluțiilor inteligente pentru afaceri, digitalizarea proceselor și domeniul energetic, etc. participanții au putut comunica între ei pentru stabilirea unor ulterioare parteneriate productive, profitând din plin de platforma de schimb de informații și colaborare oferită de organizatori.

Zilele Transformării Digitale în Regiunea de Dezvoltare Nord 2.0 au loc în perioada 13 septembrie – 13 octombrie 2023.

Digital Innovation Hub of Moldova este un proiect creat în decembrie 2021 de către ACETI, împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale.

DIH of Moldova este implementat în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului – Innovate Moldova (finanțat de USAID Moldova și Embassy of Sweden in Chisinau).