DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI, prezentă la o rundă de discuții la Cahul

Evenimente ACETI, prezentă la o rundă de discuții la Cahul

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), reprezentată de președintele Ion Bodrug, a participat la discuția publică cu genericul: „Promovarea transformării digitale la nivel local: inițiative pentru administrația publică locală și mediul de afaceri”, care s-a desfășurat pe 13 februarie 2024 la Cahul.

 Evenimentul public regional a reunit reprezentanți ai autorităților publice, mediului de afaceri și partenerilor de dezvoltare și a fost organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în colaborare cu GIZ Moldova, Agenția de Guvernare Electronică (AGE) și Centrul Inovațional „Inotek” din Cahul.

Agenda evenimentului a inclus discuții despre rolul autorităților publice locale în procesul de transformare digitală, soluții și platforme digitale dezvoltate de autoritățile locale, precum și utilizarea soluțiilor digitale de către mediul de afaceri și oportunitățile de finanțare pentru antreprenori.

Pe parcursul activității s-a vorbit despre rolul autorităților publice locale în procesul de transformare digitală, cu accent pe platforma E-APL, CUPS-uri și importanța acestora pentru facilitarea prestării serviciilor digitale la nivel local, au fost discutate exemplele de soluții și platforme digitale dezvoltate de autoritățile locale, precum și proiectele de transformare digitală la nivel local susținute de către partenerii de dezvoltare, dar și utilizarea soluțiilor digitale de către mediul de afaceri și miza acestora pentru impulsionarea dezvoltării afacerilor, inclusiv oportunități de finanțare pentru antreprenori.

Președintele ACETI, Ion Bodrug, a vorbit despre experiența și realizările ACETI și DIH of Moldova în domeniul transformării digitale, furnizând și exemple concrete de colaborare productivă cu instituții și companii.

Președintele ACETI a subliniat importanța în procesul de transformare digitală a unor astfel de componente precum alfabetizarea digitală și igiena cibernetică, pentru a putea asigura protecția tuturor instrumentelor virtuale și a lansat propunerea de a iniția un proiect național, un data-centru pentru IMM-uri, care ar întruni toate datele necesare acestor entități

„Acolo se stâng foarte multe date. Dacă noi vrem să digitalizăm și să ajungem în 2030, așa cum prevede Strategia Națională de Transformare Digitală 2023-2030, atunci este nevoie și de o bază, o infrastructură fizică care ar stoca toate aceste date”, a punctat Ion Bodrug.

O altă propunere a fost legată de eficientizarea relației dintre instituțiile bancare și clienți și eliminarea birocrației excesive, care persistă chiar în prezența instrumentelor digitale menite să o reducă:

„Un pic de presiune inteligentă din partea tuturor actorilor va schimba situația în beneficiul cetățenilor și agenților economici. Eu înțeleg că mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla în cadrul dialogului între stat și instituțiile financiare pentru a eficientiza și resursa umană, și timpul, care este cel mai prețios”, a spus președintele ACETI.

Discuțiile publice au fost organizate în contextul obiectivelor stabilite în Strategia de Reformă a Administrației Publice 2023 – 2030, Precum și a Strategiei pentru Transformare Digitală 2024-2030, care vizează creșterea numărului de servicii publice digitale prestate de către autoritățile publice locale și creșterea gradului de accesare a acestor servicii de către beneficiari.

Potrivit organizatorilor, acest eveniment a reprezentat un pas semnificativ în direcția promovării transformării digitale la nivel local și a consolidării colaborării între autoritățile publice, mediul de afaceri și partenerii de dezvoltare în acest domeniu crucial pentru viitorul european al Republicii Moldova.