DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

Săptămână productivă pentru ACETI și DIH of Moldova.

Articol ACETI Săptămână productivă pentru ACETI și DIH of Moldova.

Săptămâna trecută s-a dovedit a fi pentru noi una foarte încărcată și productivă. Între 20 și 26 noiembrie, ACETI a participat la mai multe evenimente atât la nivel local sau național, cât și la cel internațional.

Luni, 20 noiembrie, ACETI a fost prezentă la Forumul Economic România Republica Moldova, eveniment dedicat promovării comerțului bilateral și sectorului investițional. La acest eveniment, de către Asociația Investitorilor din România, Ambasada României în Republica Moldova și Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, peste 200 de participanți din diverse domenii au avut ocazia să învețe despre oportunitățile de afaceri, inovațiile și perspectivele de viitor pentru mediul de afaceri din România și Republica Moldova.

În aceeași zi, ACETI  și Digital Innovation Hub of Moldova au participat la consultările publice publice privind elaborarea propunerilor la proiectul Planului Național de Dezvoltare (PND) pentru anii 2024-2026 și la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anul 2024, lansate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Am fost bucuroși să aflăm la acest eveniment despre planurile de aprobare a proiectului de Lege cu privire la ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la Programul Europa Digitală pentru perioada 2021-2027.

Tot pe 20 noiembrie am fost prezenți la o rundă de discuții despre perspectivele învățământului dual în cadrul unei întruniri organizate la Colegiul Politehnic din Bălți de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai companiilor private, ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic, dar și parteneri de dezvoltare.

Marți, 21 noiembrie, l-am avut în vizită pe colegul din Ucraina Volodymyr Nochvai, șef la Centrul Virtual Digital Innovational NOSC-UA DIH din Kiev. Tekwill Bălți, partener al DIH of Moldova, a prezentat oaspetelui nostru programele de instruire elaborate pe parcursul aproape a unui an de activitate.

În perioada 22-24 noiembrie, am participat online la Expoziția Internațională Spevializată INFOINVENT  2023, organizată de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, în parteneriat cu Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale și Oficiul European de Brevete.

Miercuri, 22 noiembrie, președintele ACETI Ion Bodrug a participat la conferința internațională Clusters Meet Regions, organizată la Iași, România, de Platforma Europeană de Colaborare a Clusterelor, în numele Comisiei Europene, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est din România și Asociația Clusterelor din România – CLUSTERO. Având genericul „Clusterele ca forță motrice a ecosistemenor regionale de inovații”, conferința a pus un accent deosebit pe cooperarea internațională și interregională a clusterelor în relațiile cu Ucraina și Republica Moldova.

Sfârșitul de săptămână ne-a prins la Taul, raionul Dondușeni, unde am ajuns pentru a-i ura un sincer „La Mulți Ani” Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole, membru DIH of Moldova, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de activitate prodigioasă în pregătirea specialiștilor în domeniul agricol.