DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

iFarms și ACETI, master class cu participarea Colegiului Agroindustrial din Grinăuți

Evenimente iFarms și ACETI, master class cu participarea Colegiului Agroindustrial din Grinăuți

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), în cadrul proiectului „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” s-a aliniat cu compania Ifarms la desfășurarea master class-ului „Utilizarea eficientă a tehnologiilor digitale în agricultură_NORD”, organizat în ziua de 22 noiembrie în incinta Consiliului raional Edineț.

La eveniment au participat elevi și profesori ai Colegiului Agroindustrial „Gheorghe Răducan” din Grinăuți, raionul Ocnița, instituție care participă activ la activitățile din cadrul „Edu – Tech – Agro – Nord” dar și agricultori din regiunea de nord a Republicii Moldova.

În cadrul master class-ului, care s-a dovedit a fi unul axat pe aspecte practice ale digitalizării agriculturii, participanții au profitat de ocazia să testeze în timp real cu ajutorul propriilor dispozitive electronice (laptopuri, tablete) aplicația mobilă iFarms, care permite, la propriu, gestionarea unei afaceri în agricultură din buzunar.

Soft-ul permite, bazându-se pe datele colectate de la diferiți senzori, stații meteo, capcane pentru insecte și date specializate de pe satelit, furnizarea de date și prognoze cu recomandări pentru perioadele de semănat, fertilizare, irigare, combatere a dăunătorilor și prevenire a bolilor, date despre dezvoltarea vegetației și alte informații relevante pentru eficientizarea lucrărilor efectuate în gospodărie și, implicit, creșterea substanțială a randamentului acesteia.

Pe lângă studierea aplicației propriu zise, participanții la activitate au putut vedea și dispozitivele de colectare a datelor din teren, care îi furnizează aplicației datele relevante.

Platforma iFarms oferă utilizatorilor săi acces permanent la 16 module gratuite pentru digitalizarea terenurilor agricole, dar și la 18 module premium, care cuprind toate aspectele unei afaceri sănătoase în agricultură.

Participanții la master class au testat, cu ajutorul reprezentanților IFarms, diverse procedee de lucru în aplicație, de la crearea contului până la crearea câmpurilor, introducerea angajaților, a flotei de vehicule și utilaje, completarea depozitelor, recunoașterea bolilor, gestionarea alertelor cu privire la umiditatea și temperatura solului, temperatura aerului, viteza vântului, cantitatea de insecte, etc.

Atât tinerii elevi, cât și profesorii lor, dar și fermierii prezenți la eveniment și-au manifestat viu interesul față de noile tehnologii prezentate, asigurând organizatorii că vor mai exersa în continuare lucrul cu aplicația IFarms, pentru a putea folosi datele oferite de aceasta în activitățile agricole, inclusiv cele didactice.

Activitatea a fost salutată și de conducerea Colegiului Agroindustrial „Gheorghe Răducan” din Grinăuți . Potrivit lui Veaceslav Ciuntu, directorul adjunct al instituției, soluțiile prezentate ar putea da un plus de precizie la studierea stării culturilor de pe terenurile experimentale ale colegiului.

Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și este implementat de către ACETI, în colaborare cu partenerii de dezvoltare.