DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

Atelier cu membrii ACETI și DIH of Moldova la Chișinău

Evenimente Atelier cu membrii ACETI și DIH of Moldova la Chișinău

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), în calitate de coordonator al Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova), a desfășurat joi, 22 februarie, al treilea atelier de lucru cu membrii hub-ului în cadrul proiectului „DIH of Moldova steps 4 EDIH”.

Evenimentul, desfășurat în incinta Digital Park din Chișinău, a reunit peste 20 de participanți, reprezentanți ai membrilor ACETI și DIH of Moldova, dar și tineri start-uperi.

În cadrul atelierului au fost prezentate obiectivele proiectului, specificul activității și al membrilor DIH of Moldova, dar și Strategia de transformare digitală 2023-2030 a Republicii Moldova, în procesul de elaborare al căreia a venit cu propuneri și ACETI.

Președintele ACETI, Ion Bodrug, a subliniat importanța vitală a alfabetizării digitale în procesul de transformare digitală.

„Alfabetizarea digitală este cel mai important lucru. Noi putem să avem cele mai performante soft-uri, putem să avem cea mai bună viteză a internetului, dar dacă nu avem o educație digitală primară, atunci toate cele enumerate nu ne vor ajuta la nimic. Este foarte important ca companiile noastre, comunitatea noastră, cu toții să depunem un efort și să aducem o mică contribuție pentru educația digitală corectă a APL-urilor, a companiilor”, a punctat Ion Bodrug.

Președintele ACETI a mai relatat participanților la eveniment despre o realizare notorie, obținută de Republica Moldova cu câteva zile în urmă, pe 19 februarie, și anume aderarea țării noastre la Programul Europa Digitală, o inițiativă a Uniunii Europene, care vine cu numeroase beneficii pentru antreprenori, administrații locale, sectorul asociativ și cetățeni. Aderarea la acest program înseamnă că mediul de afaceri, primăriile, ONG-urile și instituțiile centrale din întreaga țară vor avea acces la fonduri europene pentru digitalizare.

 În cadrul evenimentului au fost prezentate și rezultatele preliminare ale chestionării referitoare la serviciile de consultanță pentru digitalizarea IMM-urilor. Acestea au vizat necesitățile companiilor în materie de transformare digitală, dar și gradul de școlarizare digitală a angajaților. Printre altele, s-a constatat că este nevoie de mai multă comunicare cu companiile și cu angajații acestora pentru a putea veni cu soluții potrivite de digitalizare.

O prezență specială la activitate a fost startup-ul SengEnergy. Fondatorul acestuia, Mihai Moglan, a prezentat conceptul de utilizare a AI (inteligenței artificiale) pentru predicția consumului de energie electrică, un instrument extrem de necesar producătorilor de electricitate din surse regenerabile.

Printre obiectivele proiectului „DIH of Moldova steps 4 EDIH” se numără consolidarea Digital Innovation Hub of Moldova ca mecanism instituționalizat pentru transformarea digitală a IMM-urilor, în special în regiunea de nord a țării, pentru a asigura o creștere vizibilă a competitivității sectoarelor economice strategice din regiune prin promovarea economiei digitale, crearea de parteneriate pe baza proiectelor cu entități similare din Ucraina, Georgia, România și alte state ale UE, dar și creșterea competențelor membrilor DIH of Moldova.

Această activitate a avut loc cu sprijinul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic“, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ)și  este implementat de GIZ (GIZ Moldova).

Beneficiarii proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic” sunt întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Proiectul lucrează direct cu IMM-urile, dar și prin intermediul unor intermediari, cum ar fi ACETI și factorii de decizie publică, care vor fi sprijiniți pentru a crea sisteme regionale de inovare și digitalizării. Împreună cu partenerii săi, proiectul va lucra la îmbunătățirea condițiilor – cadru și a politicilor naționale și regionale pentru transformarea digitală a IMM-urilor, va intensifica cooperarea între actorii din ecosistemele digitale și antreprenoriale pentru dezvoltarea a ofertelor de servicii care să permită transformarea digitală a IMM-urilor și va îmbunătăți capacitatea IMM-urilor de a implementa soluții digitale pentru procesele lor de afaceri și de producție.