ACETI și Colegiul Agroindustrial din Ungheni, în vizită la o companie agricolă inovativă
ACETI a organizat încă o vizită de studiu în cadrul proiectului „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord”. Evenimentul a avut loc în ziua de 17 ianuarie în livada inovativă în baza experienței internaționale a companiei „Nova-Plum-Fruct”.
Oaspeți ai activității au fost elevii și profesorii Colegiului Agroindustrial din Ungheni, dar și reprezentanți ai sectorului de cercetare.
Gazda evenimentului, SRL „Nova-Plum-Fruct”, dezvoltă plantații de mere, pere și prune, cultivate în sistem superintensiv pe terenurile situate în extravilanul satului Corlăteni din raionul Rîșcani, la hotar cu municipiul Bălți. Livezile companiei sunt acoperite cu plasă de protecție și dispun de un sistem de irigare inovativ, în care apa vine la rădăcina pomului, fiind anterior prelucrată la o stație modernă de tratare cu sistem de filtrare prin osmoză inversă. Acest lucru crește substanțial eficiența irigării și influențează pozitiv calitatea fructelor.
Una din principalele atracții a vizitei de studiu a reprezentat baza logistică a companiei, care include un frigider în care pot fi depozitate concomitent până la 5 mii de tone de fructe. Cele 18 camere frigorifice cu sistem de atmosferă controlată, fără accesul aerului din exterior, rezultând o calitate superioară de păstrare a fructelor și, implicit, o eficiență economică sporită a afacerii.
Compania dispune și de o linie de producere a ambalajului iar în viitorul apropiat va fi amenajată și o linie automatizată de sortare și calibrare a fructelor, care, în viziunea conducerii întreprinderii, va ridica și mai mult calitatea producției, ceea ce va permite atragerea cumpărătorilor mari din Europa.
Sustenabilitatea energetică este o altă componentă importantă a dezvoltării „Nova-Plum-Fruct”. Compania are pe teritoriul său un parc fotovoltaic cu o putere de 200 kw, iar energia generată de acesta reduc substanțial din factura la energia electrică a centrului de producere.
Președintele ACETI, Ion Bodrug, a salutat prezența elevilor la eveniment și a subliniat că trebuie să arătăm tinerilor că nu este nevoie să plece din țară pentru a avea o specialitate de viitor și un loc de muncă bine plătit, lucru demonstrat și prin numeroase exemple de succes.
Oleg Stiopca, managerul responsabil de dezvoltarea forței de muncă în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a ținut să menționeze că agricultura poate aduce în ziua de azi realizări frumoase, inclusiv financiare, existând și multe proiecte prin care statul sprijină tinerii pentru înființarea și dezvoltarea afacerilor.
Viitorii agricultori și-au manifestat viu interesul față de tehnologiile folosite de companie, adresând mai multe întrebări de precizare gazdelor evenimentului.
Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și este implementat de către ACETI, în colaborare cu partenerii de dezvoltare.