DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI, Colegiul Agroindustrial din Grinăuți și AGRICOS, în vizită la o companie agricolă cu peste o mie de hectare

Evenimente ACETI, Colegiul Agroindustrial din Grinăuți și AGRICOS, în vizită la o companie agricolă cu peste o mie de hectare

ACETI a organizat prima vizită de studiu în cadrul proiectului „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord”. Evenimentul a avut loc în ziua de 5 iunie pe terenurile SRL „Plaiul Bîrlădean”, cea mai mare companie agricolă din raionul Ocnița.

Oaspeți ai activității au fost elevii și profesorii Colegiului Agroindustrial din Grinăuți, dar și fermieri din alte localități.

Gazda evenimentului a fost SRL „Plaiul Bîrlădean” din satul Bîrlădeni din raionul Ocnița. Aceasta prelucrează peste 1000 de hectare de pământ, cultivate cu floarea soarelui, sfeclă de zahăr, grâu, orz, soia, dar și livezi de mere, cireșe și prune, având în jur de 200 de angajați.

Participanții la vizita de studiu au profitat de ocazia de a asista la lucrări cu drona agricolă într-o livadă superintensivă de măr, efectuate de compania AGRICOS. Denis Tserulnik, unul din fondatorii companiei, le-a demonstrat tinerilor avantajele folosirii unei drone agricole în defavoarea metodelor clasice de prelucrare și i-a îndemnat să  devină buni specialiști în operarea unor astfel de utilaje.

  La rândul său, Ion Bodrug, președintele ACETI, a menționat perspectivele oferite de tehnologiile inovative în agricultură.

„Agricultura și tehnologiile folosite în domeniu se dezvoltă rapid de la o zi la alta. Agricultorii au nevoie de tehnologii pentru a-și dezvolta afacerile. Ei au nevoie de servicii calitative, au nevoie de voi, ca de viitori specialiști care le vor oferi aceste servicii calitative”, a spus Ion Bodrug.

Tatiana Pavliuc, directorul întreprinderii „Plaiul Bîrlădean”, a subliniat importanța digitalizării sectorului agricol, menționând că compania condusă de ea face cu regularitate investiții importante în sisteme și tehnologii inovative cu scopul de a crește randamentul afacerii, dar și, cel mai important, calitatea produsului finit.

La această vizită de studiu au fost puse și bazele a încă unuia dintre cluburile AgTech, care vor fi create la instituțiile de învățământ profesional tehnic cu profil agricol, cu participarea studenților pasionați de tehnologii

Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și este implementat de către ACETI, în colaborare cu partenerii de dezvoltare.