DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI a organizat Conferința „Transformarea digitală în Republica Moldova prin Digital Innovation Hub” la Cahul

DIH Activitati ACETI a organizat Conferința „Transformarea digitală în Republica Moldova prin Digital Innovation Hub” la Cahul

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) în calitate de orchestrator al Digital Innovation Hub of Moldova și implementator al proiectului „DIH of Moldova Steps 4 EDIH”a organizat miercuri, 22 mai 2024, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cahul, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” și Centrul de inovare INOTEK, Conferința „Transformarea digitală în Republica Moldova prin Digital Innovation Hub” .

Evenimentul  a reunit în incinta Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”  din Cahul peste 100 de participanți: reprezentanți ai autorităților publice locale și ai mediului academic, membrii Digital Innovation Hub of Moldova, parteneri locali și internaționali, reprezentanți ai IMM-urilor, studenți ai instituțiilor de învățământ superior și mediu de specialitate din localitate.

Cu un cuvânt de salut în fața celor prezenți a venit Nicolae Dandiș, primar al municipiului Cahul, prezent și în calitate de partener al evenimentului. El a menționat importanța unor astfel de evenimente de promovare a transformării digitale pentru Municipiul Cahul și întreaga regiune de sud a țării.

„Este important să discutăm mai des, să cunoaștem care sunt provocările, care sunt obiectivele. Inovațiile trebuie să vină ca rezultat al unor necesități concrete. Nu inovăm doar de dragul inovațiilor, dar atunci când sunt probleme, le identificăm, vin experții cu idei, cu soluții, cu soft-uri și tot ce este necesar pentru inovații ”, a spus Nicolae Dandiș.

La rândul său, Ion Bodrug, președintele ACETI, a ținut să mulțumească celor care au acceptat invitația de a lua parte la eveniment și să împărtășească experiența acumulată de ACETI timp de 5 ani în privința tehnologiilor și soluțiilor pentru transformarea digitală.

„Vrem să împărtășim experiența noastră, ca să se întâmple lucruri frumoase în direcția transformării digitale și aici, la Cahul”, a spus Ion Bodrug.

Ion Ghelețchi, prorector al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, a punctat deschiderea instituției reprezentate de el pentru inovații și tot ce înseamnă transformare digitală.

„Digitalizarea este ceva foarte important. Noi nu mai vorbim despre digitalizare ca despre un factor al inovației. Din contre, digitalizarea este ceva ce ne face viața mai comodă, făcându-ne să privim lucrurile un pic mai altfel”, a menționat Ion Ghelețchi.

În cadrul acestui eveniment au fost prezentate exemple de soluții din Republica Moldova și România, care pot fi aplicate pentru transformarea digitală în municipiul Cahul și în regiune, precum sisteme inteligente de supraveghere video și monitorizare a transportului, soluții pentru minimizarea circulației documentelor în format clasic și înlocuirea lor cu documente electronice semnate digital, soluții SMART pentru comunități inteligente, tehnologia RPA (automatizarea proceselor cu roboți software), transformarea digitală în agricultură, etc.

Artur Bulat, consultant în digitalizare din cadrul GIZ Moldova, proiectul DT4SME a menționat că Proiectul DT4SME implementat de GIZ Moldova va susține în continuare Digital Innovation Hub of Moldova pentru a fi replicată experiența acumulată în toată țara.

 La finalul evenimentului, participanții au avut ocazia de a comunica între ei într-o atmosferă prietenoasă pentru stabilirea unor ulterioare parteneriate productive.

Această activitate a avut loc cu sprijinul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic” (DT4SME), finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), implementat de GIZ Moldova.