DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI a organizat Conferința Internațională „Digital Innovation Hub – an important tool for Digital Transformation in the Republic of Moldova” la Chișinău

Evenimente ACETI a organizat Conferința Internațională „Digital Innovation Hub – an important tool for Digital Transformation in the Republic of Moldova” la Chișinău

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) în calitate de orchestrator al Digital Innovation Hub of Moldova și implementator al proiectului „DIH of Moldova Steps 4 EDIH”, a organizat miercuri, 13 martie 2024, Conferința Internațională „Digital Innovation Hub – an important tool for Digital Transformation in the Republic of Moldova”.

Prezentările speakerilor aici.

Evenimentul a reunit la Digital Park din Chișinău peste 100 de participanți: reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, reprezentanți ai ambasadelor, mediul academic, membrii Digital Innovation Hub of Moldova, parteneri locali și internaționali, dar și reprezentanți ai IMM-urilor.

Acesta a venit într-un context extrem de prielnic transformării digitale a Republicii Moldova, legat de aderarea țării noastre la programul multianual Digital Europe (Europa Digitală), care ne va ajuta să fim în pas cu politicile UE la nivelul transformării digitale.

Lucrările conferinței au fost deschise de către Vicepremierul, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, dl Dumitru Alaiba, prezent și în calitate de partener guvernamental al evenimentului.

„Suntem aici ca să marcăm o primă mică victorie, urmare a semnării programului Digital Europe. Oportunitățile din acest sector sunt imense. Prin digitalizare noi avem șansa să transformăm totalmente modul în care statul interacționează cu cetățenii și cu antreprenorii, modul în care oamenii noștri văd statul, văd instituțiile statului sau, mai bine zis, nu le văd, pentru că atunci când vorbim de un stat digital, nu contează unde e adresa fiscului sau a vamei, totul este într-un singur loc pe o pagină web și asta e ceea ce ne dorim. Este un instrument foarte puternic pentru a construi încrederea între stat și cetățeni. Am crezut în digitalizare de la început de carieră, am promovat acest lucru și vom continua să facem asta, nu ne oprim aici. Credem în ceea ce facem și vom avansa în continuare”, a spus Dumitru Alaiba, menționând și faptul că țara noastră este lider regional în domeniul digitalizării serviciilor publice, cu 53 de servicii digitalizate.

La rândul său, Ion Bodrug, președintele ACETI, a ținut să mulțumească partenerilor internaționali pentru susținere și a menționat succesele obținute de ACETI și DIH of Moldova pe calea transformării digitale în Republica Moldova.

„Astăzi, organizând această conferință internațională, dorim să împărtășim experiența noastră, dar și să preluăm tot ce e mai bun din experiența partenerilor europeni și a țărilor vecine cu aspirații europene. Vrem ca rețeta împărtășită de noi să funcționeze la nivel național. Ne bucurăm enorm că Republica Moldova a primit statutul de candidat la aderare în UE, că avem în sfârșit un acord semnat de aderare la programul multianual Digital Europe, care ne va ajuta să fim în pas cu politicile ue în domeniul transformării digitale”, a spus Ion Bodrug.

Cu mesaje de salut și încurajare au venit și reprezentanții corpului diplomatic rezident în Republica Moldova, dar și reprezentanții organizațiilor internaționale care susțin digitalizarea Republicii Moldova.

„Transformarea digitală a IMM-urilor va facilita accesul lor la piața europeană. Am dori să sprijinim în continuare accesul Republicii Moldova la piața digitală europeană”, a menționat Stefen Lohmann, șef al Departamentului de Cooperare, Ambasada Germaniei în Republica Moldova.

„Întreprinderile mici și mijlocii au un rol esențial în dezvoltarea economică a Republicii Moldova, iar mecanismul one-stop-shop oferă companiilor instrumentele necesare pentru a fi competitive atât pe piața internă, cât și pe cea europeană. Statele Unite au angajamentul de a avansa dezvoltarea sustenabilă și prosperitatea Moldovei”, a punctat Jeff Bryan, șeful Misiunii USAID la Chișinău.

„România este, ca întotdeauna, un partener al Republicii Moldova pe traiectoria transformării digitale. Dezvoltarea în domeniul digitalizării merge mai repede decât alte transformări în domeniul social, economic și financiar. Putem spune că Republica Moldova are standarde în domeniul transformării digitale mai competitive chiar decât în unele țări din UE”,  a spus Ovidiu Năftănăilă, prim-colaborator al Ambasadei României în Republica Moldova.

„Astăzi sărbătorim ceva la care lucrăm împreună, și anume consolidarea IMM-urilor și contribuția acestora la creșterea unei țări. Suntem mândri să fim parte a acestui proces. Pentru noi, această colaborare cu sistemul de inovare și digitalizare este vital. Transformarea digitală nu este un lucru ce ține doar de o persoană sau doar de o țară, ea necesită un efort comun al tuturor”, a declarat Claudia Hermes, directoare de țară la Biroul de țară al GIZ Republica Moldova.

Niclas Rueffer, directorul proiectului Digital Transformations of small and medium-sized enterprises in Estern Partnership Countries, a prezentat activitatea proiectului de susținere a transformării digitale în țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, concentrându-se pe rolul hub-urilor de inovare digitală în procesul de transformare digitală a IMM-urilor.

Lidia Bețoaea, expertă la Digital Innovation Zone din România a prezentat activitatea și funcțiile unui veritabil EDIH ca mecanism de sprijin al companiilor care vor să devină mai competitive, prin îmbunătățirea produselor, proceselor și serviciilor, folosind tehnologiile digitale, dar și a instituțiilor publice în procesul de transformare digitală.

Au urmat prezentări ai reprezentanților EDIH-urilor din Ucraina, care au împărtășit din experiența lor de activitate în cadrul programului Digital Europe, iar reprezentanții companiilor din Republica Moldova au împărtășit din experiența transformării digitale de succes a entităților conduse de ei.

 La finalul evenimentului, participanții au avut ocazia de a comunica între ei într-o atmosferă prietenoasă pentru stabilirea unor ulterioare parteneriate productive, profitând din plin de platforma de schimb de informații și colaborare oferită de organizatori.

Unul dintre obiectivele evenimentului a fost stabilirea unui dialog constant cu administrația publică centrală și partenerii de dezvoltare, astfel încât Hub-urile Europene de Inovare Digitală (EDIH) să funcționeze în Republica Moldova în calitate de ghișee unice care să sprijine companiile și organizațiile din sectorul public să răspundă provocărilor digitale și să devină mai competitive.

Această activitate a avut loc cu sprijinul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic” (DT4SME), finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), implementat de GIZ Moldova. Partener al evenimentului este Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova, Guvernul Suediei și UKAid.