DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

Adunarea Generală a membrilor ACETI la Tekwill Bălți

Evenimente Adunarea Generală a membrilor ACETI la Tekwill Bălți

În ziua de 31 ianuarie 2024, la Tekwill Bălți a avut loc Adunarea Generală a membrilor Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) în care a fost prezentat raportul anual pentru anul 2023 și planul de activitate pentru anul 2024, inclusiv în cadrul Digital Innovation Hub of Moldova.

Ședința a avut loc într-un format mixt: atât offline, cât și online. La activitate au participat 17 membri ai asociației. Adunarea a început cu un cuvânt de salut din partea președintelui ACETI, Ion Bodrug.

O prezență specială la eveniment a fost gerantul interimar al Consulatului General al României la Bălți, Mihai Tican. Excelența Sa a apreciat în discurs frumoasa și prodigioasa colaborare dintre Consulatul General al României și ACETI.

„Este imperios să menționez excelenta colaborare și parteneriatul solid, pe care Consulatul General al României la Bălți îl are cu ACETI, ambele bazate pe evidența că ACETI este un deschizător de drumuri în regiunea de nord a Republicii Moldova atât din punctul de vedere al transformării digitale, cât și dintr-un punct de vedere al unei abordări europene, orientată spre creșterea productivității economice și, implicit, spre creșterea nivelului de trai. Aș mai sublinia faptul că România și Republica Moldova împărtășesc interesul comun de a promova transformarea digitală pe ambele maluri ale Prutului. Vă asigur de implicarea și de sprijinul României în domeniul dezvoltării digitale, pentru construirea unui spațiu digital comun, care să contribuie la dezvoltarea unor soluții compatibile cu standardele și reglementările europene și care să fie în măsură să faciliteze interacțiunea transfrontalieră între cetățeni și entitățile, mediul de afaceri de pe cele două maluri ale Prutului”, a punctat Mihai Tican.

Evenimentul a continuat cu prezentarea raportului de activitate pe anul 2023, un an prolific pentru ACETI, fapt care se poate vedea și prin prisma unui proiect finalizat cu brio, a proiectelor care au luat startul în acest an (care vizează digitalizarea agriculturii, transformarea digitală a IMM-urilor, colaborarea cu mediul academic, mediul de afaceri, autoritățile publice ș. a.), dar și a evenimentelor organizate de ACETI, care au reunit sute de participanți.

De asemenea, la întrunire a fost prezentată Strategia de transformare digitală 2023-2030 a RM, la elaborarea căreia a adus un aport și ACETI. Un alt punct important a fost discutarea posibilităților de implicare a membrilor ACETI în programele de învățământ dual.

Nu putem să nu menționăm implicarea activă a membrilor ACETI în discuțiile cu referire la elaborarea planului de activitate a asociației pe anul 2024, dar și referitor la alte subiecte importante, semn evident al interesului viu pentru o dezvoltare armonioasă și durabilă a comunității.