DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

Un membru ACETI a primit 550 de mii de euro de la UE. Va crea un centru tehnologic robotizat la Sculeni

Evenimente Un membru ACETI a primit 550 de mii de euro de la UE. Va crea un centru tehnologic robotizat la Sculeni

Compania IDomus, membru ACETI și Digital Innovation Hub of Moldova, a primit un suport financiar pentru înființarea la Sculeni, raionul Ungheni, a unui centru tehnologic pentru inovare și producție. ACETI este partener al acestui proiect.

În acest centru tehnologic va fi instalată o linie robotizată care va produce senzorii de transmitere de date la distanță. În cadrul acestui centru se vor face instruiri practice cu scopul educării și susținerii tinerilor pentru dezvoltarea startup-urilor prin testarea reală a produselor.

Inițiativa va beneficia de 550 de mii de euro, prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD Moldova și UNICEF.

În total, Uniunea Europeană oferă 1,5 milioane de euro pentru crearea și modernizarea infrastructurii pentru a atrage investiții în regiunile Cahul și Ungheni.

„Astăzi, sărbătorim încă o etapă importantă în parcursul programului – acordarea a patru certificate, în valoare totală de 1,5 milioane de euro. Proiectele selectate pentru a fi finanțate de UE vor spori și mai mult dezvoltarea regiunilor Cahul și Ungheni și vor îmbunătăți viața cetățenilor prin acces la servicii calitative, infrastructură modernă și mai multe locuri de muncă”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova în timpul ceremoniei de înmânare a certificatelor de suport financiar, desfășurată pe 24 ianuarie 2024.

„Importanța atragerii de noi companii în regiuni se extinde dincolo de câștigurile economice și financiare imediate – deoarece noile companii contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor și la reducerea ratei șomajului. În același timp, autoritățile publice locale din regiunea Ungheni și Cahul vor beneficia de creșterea veniturilor locale, care vor fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii și serviciilor locale”, a menționat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă a PNUD Moldova.

Inițiativele au fost selectate printr-o competiție deschisă și urmăresc să contribuie la mobilizarea de noi investiții, sprijinirea startup-urilor, crearea de locuri de muncă și promovarea tehnologiilor inovatoare prin atragerea de afaceri competitive la nivel local. Aceasta depinde de existența unei infrastructuri publice viabile precum accesul la sistemele de alimentare cu apă, canalizare, electricitate, gaze naturale, rețele rutiere etc.