Prezentarea rezultatelor finale ale studiului pentru calificările în IT&Inginerie în RDN
În data de 11 iunie 2021, Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) a prezentat la Bălți totalurile „Studiului pentru analiza situației în sectorul IT&Inginerie RDN, pentru identificarea calificărilor necesare pentru angajații din domeniul IT&Inginerie din întreprinderile Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN) a Republicii Moldova” realizat în perioada Februarie-Mai 2021. Studiul a fost inițiat de ACETI în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov (România).
Scopul studiului este determinarea potențialul și solicitările angajatorilor companiilor cu referire la specialiștii din domeniului IT&Inginerie din RDN.
Prin intermediul acestui studiu se urmărește inițierea unei abordări sistemice a proceselor de dezvoltare a acestui domeniu. Studiul a fost necesar pentru a avea o imagine clară a necesității de specialiști din IT&Inginerie pentru întreprinderile atât din acest domeniu cât și cele NON-TIC și non-inginerie.
Studiul se bazează pe o intervievare a 119 respondenți din regiunea de nord a Republicii Moldova (11 raioane și mun. Bălți). Cei mai mulți respondenți au fost din mun. Bălți (48), cei mai puțini au fost din raioanele Ocnița și Rîșcani (câte 3).
Circa 89% din entitățile intervievate reprezintă Întreprinderile Mici și Mijlocii, circa 30% constituie companii IT, 35% companii cu profil ingineresc și restul 35% cu profil divers.
Remarcăm faptul că marea majoritate celor intervievați recunosc necesitatea implementării soluțiilor IT în procesele interne ale companiilor precum management, contabilitate, marketing și planificarea afacerii.
În total în cadrul companiilor respondente activează 553 angajați în domeniul IT, din care 34% sunt femei , iar 66 % bărbați.
Cei mai mulți specialiști în IT în RDN sunt cu următoarele calificări: instalatori de rețea, specialiști în configurarea sistemelor de operare, securitatea informației, editoare grafice, administrarea antivirusurilor și programatori FrontEnd.
În total numărul de specialiști în domeniul IT care ar putea fi angajați imediat este de circa 130, ceia ce constituie circa 25% din totalul numărului de angajați din domeniul IT din RDN. Cele mai solicitate calificări se referă la administrarea sistemelor contabile, specialiști în editoare grafice, instalatori de rețea, programatori FrontEnd și specialiști în baze de date.
Există companii, care ar prefera serviciile IT ale companiilor outsourcing cu preponderență pentru sarcini de administrare a sistemelor contabile, instalare de rețea, formarea personalului în tehnologia informației, elaborarea de baze de date, configurare de sisteme de operare, administrarea de antivirusuri și protecția datelor cu caracter personal.
Referitor la domeniul de inginerie în cadrul companiilor respondente activează 687 angajați în domeniul ingineresc, din care 29% sunt femei , iar 71% bărbați.
Cei mai mulți specialiști în sectorul ingineresc în RDN sunt cu următoarele calificări: ingineri electricieni, ingineri în telecomunicații, ingineri tehnologie și producție, ingineri în montare și reparare de echipamente și ingineri mecanici.
În total numărul de specialiști în domeniul ingineresc care ar putea fi angajați imediat este de doar 86, ceia ce constituie circa 13% din totalul numărului de angajați din domeniul IT din RDN. Cele mai solicitate calificări în domeniul ingineresc se referă la ingineri în domeniul telecomunicațiilor, ingineri electricieni, ingineri în tehnologie și producție și ingineri în montare și reparare de echipamente.
Servicii de outsourcing sunt solicitate pe activități din domeniul ingineriei telecomunicațiilor, inginerie electrică și lucrul cu mașini și instalații.
Menționăm că în cadrul studiului cele mai importante impedimente în angajarea specialiștilor în IT&Inginerie constituie veniturile insuficiente ale companiilor, nivelul insuficient de angajare a specialiștilor și spațiul insuficient de activitate.
Remarcăm faptul că marea majoritate circa 75%-80% sunt deschiși pentru colaborări cu instituțiile de învățământ profesional tehnic și universitar, inclusiv pentru organizarea de stagii de practică pentru elevi/studenți, dar și pentru cadre didactice.
În ceea ce se referă la perspectivele RDN în domeniul IT&Ingineresc, respondenții sunt optimiști, circa 65% au răspuns afirmativ la întrebarea dacă consideră că RDN ar putea deveni atractivă pentru un număr semnificativ de companii din domeniul IT&Inginerie.
Încurajator este și faptul că peste 50% sunt deschiși pentru investiții în inovații tehnologice pentru a spori eficiența în activitatea companiei. Alți circa 40% ar putea investi în dependență de inovațiile disponibile.
Toate aceste rezultate au fost prezentate în fața reprezentanților instituțiilor de învățământ profesional-tehnic și universitar, mediului de afaceri reprezentat prin asociații de profil, incubatoare de afaceri, filiale ale Camerei de Comerț și Industrie și companii IT și din domeniul ingineriei, dar și reprezentanți ai Primăriei mun. Bălți.
În discursul său Președintele ACETI, Ion BODRUG a menționat faptul că în domeniului IT practic o treime din specialiști sunt doamne și acesta este un semn bun, în acest sens ACETI va depune efort ca această pondere să fie și mai mare în viitorii ani.
Merită optimism și faptul că în ultimii ani tot mai multe companii IT și Inginerie își încep activitatea în RDN.
Menționăm că în scopul aprofundării relațiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri în domeniile IT&Inginerie în RDN, dar și realizării cu succes a prezentului studiu pe parcursul efectuării chestionării respondenților au fost încheiate mai multe acorduri de colaborare cu organizațiile care susțin mediul de afaceri (filialele CCI – Bălți. Soroca și Edineț, Parcurile Industriale – Bălți și Edineț, Incubatoarele de Afaceri – Soroca, Sîngerei, Primăria mun. Edineț).
Un aport important la realizarea acestui studiu a fost din partea Moldova IT Park, care au susținut și au contribuit promovarea studiului în rândurile rezidenților săi din RDN.
Totodată rezultatele studiului vor constitui baza pentru elaborarea de politici mai bune și programe, care să vină în suportul companiilor din sectorul IT&Inginerie pe calea modernizării și dezvoltării.
Acest studiu este inclus în Planul de Dezvoltare Economică Locală 2020-2022 a mun. Bălți elaborat în cadrul inițiativei Uniunii Europene „Primarii pentru Creșterea Economicăˮ.
Studiul a fost realizat cu susținerea financiară a Proiectului de Competitivitate Moldova (USAID, Ambasada Suediei, UKAid), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova‘’ realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation, Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP) și compania DraexlMaier.