DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI și Dron Agro Assistance, master class la Rîșcani

Evenimente ACETI și Dron Agro Assistance, master class la Rîșcani

ACETI a desfășurat, împreună cu compania Dron Agro Assistance, un master class în cadrul proiectului „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord”. Activitatea a avut loc în ziua de 18 decembrie la Colegiul Agroindustrial din Rîșcani.

Evenimentul a avut loc sub genericul „Utilizarea tehnologiilor UAV în agricultura de performanță. Realități și perspective” și a reunit peste 20 de participanți, majoritatea elevi și profesori ai colegiului, care au avut ocazia de a vedea pe viu unele dintre cele mai performante drone agricole și de a asista la sesiuni de informare despre capacitățile de lucru a acestora și de interconectare a mai multor tipuri de UAV-uri pentru o performanță și mai mare a proceselor în agricultură.

Mircea Petic, directorul executiv al ACETI, s-a adresat cu un cuvânt de salut participanților la eveniment, subliniind importanța folosirii tehnologiilor inovative pentru o agricultură performantă și creșterea nivelului de pregătire a celor ce fac agricultură, dar și a oferit detalii despre obiectivele proiectului „Edu – Tech – Agro – Nord”.

Un moment cheie al master class-ului a fost prezentarea capacităților și modalităților de folosire a dronelor multispectrale, care permit o analiză amănunțită a culturilor și terenurilor pentru a evalua starea lor și a prognoza cu precizie necesitatea de efectuare a unor sau altor lucrări.

Tutorialul prezentat de fondatorul Dron Agro Assistance, Vitalie Sacara, a familiarizat participanții cu toate etapele de lucru cu drona multispectrală în agricultură, începând de la pregătirea zborului efectuarea lui în condiții de siguranță și eficiență maximă, procesarea datelor colectate cu ajutorul unor soluții software specializate și interpretarea lor pentru o evaluare cât mai precisă a situației existente.

Speakerul evenimentului a încurajat tinerii participanți să devină piloți de UAV-uri, dată fiind insuficiența, la moment, a unor astfel de specialiști pe piața agricolă a Republicii Moldova, dar și perspectivele alegerii unei astfel de profesii, inclusiv cele salariale.

La rândul lor, elevii și-au manifestat activ interesul față de subiect și au adresat numeroase întrebări despre funcționarea dronelor agricole și pașii pe care i-ar avea de parcurs pentru a deveni piloți cu acte în regulă.

Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și este implementat de către ACETI, în colaborare cu partenerii de dezvoltare.