DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI continuă experiența pozitivă privind transformarea digitală a companiilor din Republica Moldova

Articol ACETI ACETI continuă experiența pozitivă privind transformarea digitală a companiilor din Republica Moldova

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) se aliniază practicilor europene prin adaptarea instrumentului european pentru evaluarea maturității digitale pentru companiile din regiunile Republicii Moldova și implementarea unui astfel de instrument. Inițiativa face parte din proiectul „Digital Maturity in Innovative Regions”, finanțat de Guvernul Elveției și Helvetas, prin proiectul OPTIM.

Digitalizarea afacerilor este esențială pentru succesul companiilor într-un mediu economic aflat în continuă schimbare. Ea contribuie la eficientizarea operațiunilor, reducerea costurilor și luarea deciziilor strategice prin analiza rapidă a datelor. Totodată, permite adaptarea rapidă la cerințele pieței și îmbunătățește experiența clienților. Transformarea digitală stimulează inovația și extinderea pe noi piețe, oferind în același timp securitate sporită.

Într-un context de concurență intensă și ritm accelerat al transformărilor, eficiența în operare devine vitală pentru supraviețuirea companiilor. Adaptarea la realitățile digitale aduce multiple beneficii: automatizarea proceselor, reducerea costurilor și a erorilor, dar și acces rapid la date utile pentru decizii strategice. În plus, digitalizarea facilitează flexibilitatea, personalizarea serviciilor, accesul la noi piețe și stimularea inovației, toate acestea contribuind la creșterea competitivității afacerii.

Un background care trebuie valorificat

De-a lungul celor mai bine de 5 ani de activitate, ACETI a acumulat o experiență vastă în transformarea digitală a IMM-urilor, inclusiv printr-o evaluare riguroasă a situației actuale și necesităților acestora în materie de transformare digitală.

Acest lucru a devenit posibil, inclusiv, datorită faptului că asociația reunește peste 20 de companii cu specialiști de calitate din diferite genuri de activitate ale domeniului IT: programare softuri, asigurarea infrastructurii rețelelor, furnizare servicii telefonie/internet, asigurarea securității cibernetice, hardware, educație și consultanță în tehnologiile informaționale, etc.

ACETI a asistat în calea transformării digitale câteva zeci de companii, mai multe dintre care au beneficiat deja de diverse programe de finanțare și implementează cu succes proiecte inovative de digitalizare/retehnologizare a afacerilor.

Drept exemplu poate servi „Cuptorul Fermecat” din Bălți, o companie cu o experiență de aproape 25 de ani în cofetărie, patiserie și panificație, este un lider în furnizarea de materii prime pentru producătorii locali. Compania a beneficiat de un studiu de fezabilitate realizat de ACETI, care a recomandat implementarea unui sistem informațional modern pentru a îmbunătăți gestionarea afacerii, inclusiv procesul de comenzi și distribuție. Pe baza acestui studiu, ACETI a sprijinit „Cuptorul Fermecat” în obținerea unei finanțări pentru dezvoltarea acestui sistem.

De asemenea, ACETI a facilitat SRL „Igan-Grup” să obțină finanțare pentru o linie inovativă de procesare a nucilor, care optimizează întregul proces de producție. Datorită acestor investiții, compania a devenit mai competitivă pe piață și a creat 50 de noi locuri de muncă.

Experiența pozitivă necesită continuare

Pentru o transformare digitală eficientă este nevoie să existe un mecanism care să evalueze situația actuală a companiilor referitor la nivelul de digitalizare și necesitățile în materie de transformare digitală. Altfel spus, acest mecanism trebuie să evalueze maturitatea digitală a companiei – nivelul la care aceasta adoptă, integrează și valorifică tehnologiile digitale pentru a-și îmbunătăți performanța, procesele, produsele sau serviciile.

Proiectul implementat de ACETI vine ca o continuare logică a Programului de Evaluare Digitală al IMM-urilor, lansat în 2023 cu sprijinul Proiectului OPTIM și implementat de ATIC.

Proiectul implementat de ACETI reprezintă o continuare firească a Programului de Evaluare Digitală a IMM-urilor, lansat în 2023 cu sprijinul Proiectului OPTIM și implementat de ATIC (Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC). Din cele 40 de companii înscrise, 10 au fost selectate pentru a beneficia de evaluare digitală și mentorat personalizat din partea experților. Acestea au primit recomandări concrete pentru digitalizarea proceselor și au participat la sesiuni de consultanță și networking, menite să accelereze transformarea digitală și colaborarea între IMM-uri.

Pentru a asigura o abordare sistemică acestui bun început și de a-i multiplica realizările la o scară mai largă, ACETI va implementa, în cadrul proiectului „Digital Maturity in Innovative Regions”, finanțat de Guvernul Elveției și Helvetas, prin proiectul OPTIM, un instrument deosebit dedicat evaluării maturității digitale, adaptat companiilor din Republica Moldova.

Proiectul are ca obiectiv implementarea, validarea și aplicarea instrumentului de evaluare a maturității digitale adaptat contextului local. Acesta va ține cont de nevoile specifice ale pieței și industriei autohtone. 

Prin acest instrument, ACETI va ajuta companiile din regiunile țării să afle nivelul lor de maturitate digitală și să înțeleagă ce pași trebuie urmați pentru a deveni mai eficiente și mai competitive.

Instrumentul este creat special pentru realitățile pieței din Moldova, în baza modelului european, și va fi însoțit de un ghid simplu de utilizare. Acesta le va permite IMM-urilor să ia decizii mai bune privind investițiile în tehnologie și AI.

Proiectul își propune, de asemenea, să dezvolte conținut educațional, să extindă rețeaua de specialiști în evaluarea maturității digitale și să crească gradul de conștientizare și implicare a mediului de afaceri în procesul de transformare digitală.

Instrumentul va fi implementat cu sprijinul financiar al Guvernului Elveției (Swiss Cooperation in Moldova) și al Helvetas Moldova, prin Proiectul OPTIM (OPTIM Project).