DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI, 5 ani de activitate, inovații și impact

Evenimente ACETI, 5 ani de activitate, inovații și impact

Înființată în 2019, Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) sărbătorește cinci ani de activitate. Comunitatea s-a dovedit a fi un partener de încredere, crescând de la patru companii membre inițial din mun. Bălți la 23 de companii locale și naționale, inclusiv companii cu capital străin. ACETI se mândrește cu realizări notabile, precum promovarea transformării digitale prin asistarea în această direcție a entităților publice și private, crearea unui ecosistem IT important reflectat în crearea unui hub de inovare digitală după modelul European Digital Innovation Hub și obținerea statutului de utilitate publică, demonstrându-și astfel angajamentul față de dezvoltarea economică a regiunii.

ACETI este cea mai mare comunitate de companii IT din nordul țării. Ion Bodrug, membru fondator și președinte al asociației, este convins de potențialul mare al ecosistemului IT din Republica Moldova, care a fost și una din premisele constituirii asociației.

„În doar cinci ani de la fondare, ACETI a devenit o organizație de încredere și cu impact substanțial pentru ecosistemul IT din regiunea de nord a Republicii Moldova. Am contribuit la digitalizarea mai multor companii, fapt ce a sporit eficiența acestora. Este vorba atât de companii locale, cât și cele naționale. Sunt și companii internaționale, cărora le-am asigurat parteneriate cu antreprenorii locali”, menționează Ion Bodrug. Asociația reprezintă oameni pasionați de tehnologii și inovații care pot contribui la dezvoltarea societății prin cunoștințele, experiența, oportunitățile și potențialul acumulat. Activitatea ei este îndreptată spre creșterea numărului de specialiști calificați, promovarea transformării digitale în comunitățile de business, administrațiile publice locale, dar și instituțiile de învățământ. Ion Bodrug este sigur că în acest fel, pot pune umărul la progresul economic continuu al regiunii de nord, dar și al țării în ansamblu. El menționează susținerea primită din partea specialiștilor din afara organizației. „Ne bucurăm enorm că alături de ACETI sunt și mulți susținători pasionați de domeniul IT.

Odată cu fiecare activitate realizată și cu fiecare inițiativă lansată, simțim sprijinul societății”, remarcă președintele ACETI. Printre realizările asociației se remarcă obținerea statutului de utilitate publică și calitatea de membru al Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova. Totodată, au fost elaborate mai multe studii referitoare la necesitățile de transformare digitală ale IMM-urilor. La inițiativa și cu aportul ACETI, a fost lansată noua specialitate „Tehnologia Informației” la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și a fost organizată, în anul 2021, prima ediție a Conferinței de Transformare Digitală în regiunea de nord a țării.

AVANTAJELE DE MEMBRU

Companiile care devin membre ale asociației au parte, în primul rând, de colaborare, informare și vizibilitate în partea de nord a țării. Acestea fac parte dintr-o comunitate IT dezvoltată, ceea ce le oferă acces la o consultanță profesionistă în domeniul digi- talizării proceselor din întreprindere. „Reprezentăm companii IT moderne, cu experiență și perspective, iar membrii asociației au parte de o comunicare reciprocă în plan profesional. De fapt, comunitatea pe care am creat-o și o dezvoltăm în continuare are un scop comun, iar acesta se realizează prin sinergia valorilor comune”, subliniază președintele ACETI. În același timp, asociația reprezintă o platformă ce conectează specialiști naționali și internaționali prin participarea la diverse traininguri și evenimente. ACETI oferă posibilitatea de a face parte dintr-o echipă de profesioniști și companii IT moderne cu experiență și perspective, de a stabili noi parteneriate cu întreprinderile mici și mijlocii din regiunea de nord, dar și beneficiul prețurilor preferențiale la procurarea produselor sau serviciilor de la membrii asociației. Apartenența la ACETI mai oferă oportunitatea de a beneficia de parteneriate și proiecte inovative, de a atrage fonduri nerambursabile, dar și de a promova de comun acord interesele pentru dezvoltarea sectorului TIC.

SINCERITATEA CREEAZĂ ÎNCREDERE

Recent, președintele și echipa administrativă au primit de la toți membrii ACETI vot de încredere pentru un nou mandat de cinci ani. Ion Bodrug spune că votul reprezintă o aprobare a acțiunilor realizate. „Este o responsabilitate, dar și o motivație pentru a contribui la dezvoltarea în continuare a domeniului și la creșterea potențialului comunității formate. Este vorba și despre posibilitatea de a contribui la implementarea politicilor naționale în domeniului digitalizării, prin implementarea Strategiei de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023–2030 la elaborarea căreia am luat parte”, specifică președintele ACETI. Dacă în anul 2019, bugetul asociației era format în mare parte din donații și cotizații, acum, componenta principală o constituie finanțările din diverse proiecte. Coagularea și profesionalizarea echipei în acest sens se datorează proiectelor: „Orientare în carieră TIC în regiunea de nord” finanțat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), „Tehnologiile Viitorului” (FTA) finanțat de USAID, Suedia și UKAid, „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic” (DT4SME), finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, „Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova” (PCRR) finanțat de către USAID.

DIGITAL INNOVATION HUB OF MOLDOVA

În 2021, prin crearea Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) la inițiativa ACETI, cu mentoratul Agenției de Dezvoltare Regională Nord- Est (Piatra Neamț, România) și Digital Innovation Zone (Iași, România), asociația a devenit prima și, la moment, unica ce urmează tendința europeană de transformare digitală prin intermediul huburilor de inovație. Companiile membre ACETI pot interacționa cu actorii de bază implicați în implementarea digitalizării: companii IT și media, instituții educaționale, instituții de cercetare-inovare, incubatoare de afaceri, camere de comerț și industrie din regiuni, parcuri in- dustriale, municipalități și asociații de afaceri. Acest fapt constituie o oportunitate, dacă e să luăm în considerație posibilitățile de finanțare oferite de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Digital Europe”, cu un buget de peste șapte miliarde de euro. Potrivit președintelui asociației, în cadrul hubului digital, se oferă asistență pentru scrierea proiectelor de digitalizare a proceselor în companii, automatzare, retehnologizare și eficiență energetică. Companiile sunt ajutate să obțină finanțări. Până acum, toate cererile depuse cu ajutorul ACETI au avut succes. Grație colaborării cu entități similare din România și Ucraina, DIH of Moldova învață din experiența colegilor din țările europene, iar experiența împărtășită de ei poate reprezenta cheia succesului spre transformarea digitală a Republicii Moldova.

PROFILUL MEMBRILOR

Membrii asociației practică mai multe genuri de activitate: programare softuri, asigurarea infrastructurii rețelelor, provideri telefonie/internet, asigurarea securității cibernetice, hardware, educație și consultanță în tehnologiile informaționale. Potrivit președintelui ACETI, o premisă majoră a succesului este încrederea din partea membrilor și beneficiarilor asociației.

Încrederea a apărut în mod firesc, în urma realizărilor și proiectelor asumate. Vreau să le mulțumesc membrilor noștri pentru încrederea în ceea ce facem și ceea spre ce tindem împreună”, concluzionează Ion Bodrug.

Articol publicat în revista BussinesClass