DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI și SAS Agro, master class la Soroca

Evenimente ACETI și SAS Agro, master class la Soroca

ACETI a desfășurat încă un master class în cadrul proiectului „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord”. Evenimentul a avut loc în ziua de 22 aprilie la Colegiul Tehnic Agricol din Soroca cu activa participare a companiei SAS Agro SRL (Studioul Sistemelor Agricole).

Peste 30 de studenți și profesori din instituție au avut ocazia să asiste la prezentarea celor mai inovative mijloace hardware și software pentru analiza și automatizarea anumitor procese din companiile agricole, senzori de colectare a datelor din teren și soluții software pentru procesarea acestora. Toate acestea permit eficientizarea gestionării afacerilor agricole și, implicit, creșterea substanțială a randamentului acestor întreprinderi.

Reprezentanții SAS Agro, Viorel Ivanov și Dalia Arseni au împărtășit din vasta experiență a companiei cu exemple de colaborare fructuoasă cu diverse companii agricole care gestionează zeci de mii de hectare.

Ion Bodrug, președintele ACETI, s-a adresat cu un cuvânt de salut participanților la eveniment și i-a îndemnat să se implice cât mai mult în tot ce înseamnă agricultura inteligentă și să profite din plin de oportunitățile oferite de acest domeniu aflat în plină dezvoltare: „Agricultura se poate face inteligent. Mă bucur foarte să văd aici, la Soroca, există o astfel de echipă și sunt oameni care vor să dezvolte agricultura în continuare”.

Tinerii studenți și-au manifestat viu interesul față de noile tehnologii, interacționând activ cu speackerii și adresând mai multe întrebări pe parcursul prezentărilor și după finalizarea evenimentului.

La master class au fost puse și bazele a încă unuia dintre cluburile AgTech, care vor fi create la instituțiile de învățământ profesional tehnic cu profil agricol, cu participarea studenților pasionați de tehnologii.

Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și este implementat de către ACETI, în colaborare cu partenerii de dezvoltare.