DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI a organizat Forumul „EDU-TECH-AGRO-NORD” la Bălți

Evenimente ACETI a organizat Forumul „EDU-TECH-AGRO-NORD” la Bălți

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), a desfășurat marți, 8 octombrie, Forumul „EDU-TECH-AGRO-NORD”, un eveniment organizat în cadrul Zilelor Transformării Digitale 2024 (ZTD 2024).

Evenimentul, preconizat ca o platformă pentru schimbul de idei, promovarea inovațiilor în agricultură și consolidarea parteneriatelor strategice a reunit în jur de 100 de participanți: elevi membri ai cluburilor AGTech, profesori, companii AgTech, reprezentanți media, membri ACETI, parteneri locali și internaționali, reprezentanți ai mediului academic și ai sectorului privat.

Președintele ACETI, Ion BODRUG, a ținut să mulțumească în cuvântul său de salut tuturor celor prezenți și, în special, poporului american, datorită susținerii căruia, implementarea unui astfel de proiect a devenit posibilă.

„Ne bucurăm să vedem un mare interes pentru ceea ce facem noi pentru că, în Republica Moldova, domeniul agriculturii și domeniul IT sunt unele cu cele mai mari perspective pentru dezvoltarea țării. Agricultura poate fi îmbunătățită cu soluții performante, cu digitalizarea profesiilor, pentru a deveni și mai atractivă pentru tineri”, a punctat Ion Bodrug.

Diana Coșalîc, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, a subliniat în discursul său că anume digitalizarea agriculturii va face ca această ramură să fie una de perspectivă.

„Agricultura nu poate să se dezvolte dacă nu merge în paralel cu progresul tehnico-științific. Agricultura digitalizată are perspective în Republica Moldova, o putem dezvolta pentru a fi competitivi împreună cu digitalizarea”, a spus Diana Coșalîc.

Potrivit lui Oleg Stiopca, managerul responsabil de dezvoltarea forței de muncă în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a menționat importanța unei pregătiri multilaterale a specialiștilor, inclusiv pentru domeniul agricol.

„Mă bucură faptul că acum, toți cei implicați în pregătirea forței de muncă calificată înțeleg că există responsabilitatea atât a instituțiilor de învățământ, cât și a companiilor și a statului pentru a pregăti forță de muncă calificată pentru domeniul agricol. Nu avem cum să exceptăm aici și dezvoltarea digitală a agriculturii. Dacă reușim să integrăm agricultura cu sectorul IT, acesta va fi viitorul sectorului agricol”, a menționat Oleg Stiopca.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele intermediare a proiectului EDU-TECH-AGRO-NORD, culminând cu ceremonia de transmitere a patru aparate de zbor fără pilot (drone), achiziționate în cadrul proiectului.

Astfel, Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, sectorul „Selecția”, va putea folosi în activitățile sale de cercetare o dronă multispectrală performantă, acompaniată de o stație D-RTK pentru mărirea preciziei cercetărilor. Alte trei drone vor putea fi folosite în procesul educațional de Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole, Colegiul Tehnic Agricol din Soroca și Colegiul Agroindustrial “Gheorghe Răducan” din Grinăuți.

O altă parte importantă a evenimentului a fost prezentarea Ghidului privind operarea dronei la nivel de instituții tehnice profesionale, elaborat în cadrul proiectului.

Forumul a inclus și sesiuni de discuții dedicate tehnologiilor în agricultură, precum și demonstrare de tehnologii agricole inovative. Au fost prezentate tehnologii precum dronele agricole (AGRICOS, Dron Assistance, Globerg Solution), sisteme de securitate și tracking pentru tehnica agricolă (Moldcell), senzori și sisteme de automatizare a afacerii agricole (SAS Agro, iFarms), sere verticale automatizate (CityFarm).

Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și este implementat de către ACETI, în colaborare cu partenerii de dezvoltare.