DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI și Igan-Grup, vizită de studiu pentru elevii Colegiului Tehnic Agricol din Soroca

Evenimente ACETI și Igan-Grup, vizită de studiu pentru elevii Colegiului Tehnic Agricol din Soroca

ACETI a organizat încă o vizită de studiu în cadrul proiectului „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord”. Evenimentul a avut loc în ziua de 1 octombrie la SRL „Igan-Grup„ din Dobrogea Veche, Sîngerei.

Oaspeți ai activității au fost elevii și profesorii Colegiului Tehnic Agricol din Soroca, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri și științific.

Gazda evenimentului,  SRL „Igan-Grup”, care prelucrează în jur de 170 de hectare de plantații de nucifere, a prezentat oaspeților linia sa inovativă de procesare a nucilor, care permite efectuarea mult mai rapidă și calitativă a proceselor tehnologice, de la decojirea, spălarea și curățarea nucilor verzi până la uscarea și sortarea lor după calibru. Linia de procesare are integrate mai multe soluții inteligente, de la reglarea automată a temperaturii și umidității în procesul de uscare până la detectarea și eliminarea nucilor de calitate necorespunzătoare (cum ar fi cele goale înăuntru).

Participanții la vizita de studiu au profitat de ocazia de a vedea pe viu cum decurge fiecare din procesele care au loc de la recepționare până la obținerea produsului finit și au adresat numeroase întrebări gazdelor evenimentului.

Directorul adjunct al SRL „Igan-Grup”, Ghenadie Bezborodco, și el fost discipol al Colegiului Tehnic Agricol din Soroca, a subliniat că businessul are nevoie de inovații tehnologice pentru a-și crește randamentul, dar și mai mare nevoie are de tinerii specialiști, capabili să implementeze corect noile tehnologii existente pe piață.

 La rândul său, Mircea Petic, directorul executiv ACETI, a menționat perspectivele care le poate oferi tehnologizarea inovativă viitorilor absolvenți ai colegiilor, care vor putea obține, datorită acestor procese, locuri de muncă bine plătite, devenind buni specialiști în domeniu, sau chiar să-și deschidă  propriile afaceri acasă, fără a mai fi nevoiți să-și caute un rost peste hotarele țării.

Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și este implementat de către ACETI, în colaborare cu partenerii de dezvoltare.