DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

<strong>Summitul „DIH of Moldova – pilonul transformării digitale”, organizat de ACETI și DIH of Moldova la Bălți</strong>

Evenimente Summitul „DIH of Moldova – pilonul transformării digitale”, organizat de ACETI și DIH of Moldova la Bălți

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) a desfășurat, inclusiv în calitate de orchestrator al Digital Innovation Hub of Moldova, Summitul „DIH of Moldova – pilonul transformării digitale”, un eveniment care a reunit membrii, partenerii și susținătorii ACETI pentru a celebra 5 ani de activitate a asociației.

Evenimentul, desfășurat în data de 24 septembrie la CITT nortek din Bălți în cadrul celei de-a treia ediții a Zilelor Transformării Digitale 2024 (ZTD 2024), a reunit reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, membri ai comunității DIH of Moldova, parteneri locali și internaționali, reprezentanți ai mediului academic și ai sectorului privat.

Summitul „DIH of Moldova – pilonul transformării digitale” vine ca o platformă pentru schimbul de idei, promovarea inovațiilor și consolidarea parteneriatelor strategice.

Printre obiectivele evenimentului se numărau promovarea transformării digitale în rândul IMM-urilor din Republica Moldova, consolidarea colaborării între sectorul public, privat și academic în contextul digitalizării, dar și valorificarea platformei DIH of Moldova pentru schimbul de idei și bune practici în domeniul inovării digitale.

Ion Bodrug, președintele ACETI, le-a mulțumit membrilor ACETI și partenerilor asociației pentru susținerea lor în ce a făcut ACETI în acești cinci ani.

„Tot ce am reușit: asistență pentru companiile private, oferirea soluțiilor de inovare, oferirea soluțiilor de digitalizare, oferirea asistenței chiar și companiilor de stat, tot asta ne face să ne simțim împliniți pentru acei cinci ani pe care i-am parcurs”, a punctat Ion Bodrug.

Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, a menționat că nu putea să nu fie prezentă la Bălți cu această ocazie specială.

„Ne bucurăm foarte mult să fim parteneri ACETI. Noi credem că inovația și digitalizarea trebuie neapărat să se întâmple în regiune. Avem foarte multe afaceri în regiune în domenii tradiționale precum agricultură, agroprocesare, construcții. Toată lumea trebuie să fie digitală. Avem un obiectiv, la nivel de Uniune Europeană, ca două treimi din afaceri să fie digitalizate. Cel mai important este să avem afaceri competitive la nivel regional” a subliniat Doina Nistor.

Evenimentul a culminat cu o serie de sesiuni de discuții tematice în domenii precum Smart Regions, EnergTech, eHealth, securitatea cibernetică, telecomunicații, etc, în timpul cărora participanții au putut să-și împărtășească din experiența proprie, dar și să se inspire din experiența altora.

Zilele Transformării Digitale 2024 au ca scop promovarea și consolidarea transformării digitale în Republica Moldova, prin organizarea de sesiuni de discuții tematice, sesiuni plenare și activități de networking dedicate reprezentanților mediului de afaceri, autorităților publice, instituțiilor educaționale și publicului larg.

Această activitate a fost organizată de ACETI loc cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului (Innovate Moldova), finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova – British Embassy Chisinau și susținută de membrii ACETI & DIH of Moldova și producătorii locali. Partener al evenimentului este Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova.