DESPRE NOI

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori.

ACETI a realizat un studiu despre nevoile transformării digitale a proceselor întreprinderilor din regiuni

Evenimente ACETI a realizat un studiu despre nevoile transformării digitale a proceselor întreprinderilor din regiuni

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale a prezentat un studiu, realizat în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), pentru a descoperi și evidenția problemele și necesitățile existente în materie de transformare digitală în rândul întreprinderilor mici și mijlocii, dar și rezultatele finanțării companiilor pentru accelerarea proceselor de digitalizare. Cercetarea a fost posibilă grație implementării proiectului „Digital Innovation Hub – the Optimal Formula for Regional Digital Transformation”, susținut Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Evenimentul de prezentare avut loc astăzi, 17 iulie, la Centrul de consultanță din Bălți a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în prezența conducerii centrale și regionale a ODA, reprezentanților autorităților publice locale și a mediului de afaceri.

Analiza vine în contextul în care companiile, pentru  a deveni mai competitive și rezistente, trebuie să se conformeze la schimbările rapide ale realității moderne și să se adapteze la noile orientări economice.

Președintele ACETI, Ion Bodrug, le-a mulțumit partenerilor din cadrul ODA pentru colaborare și pentru datele furnizate pentru elaborarea studiului.

„În baza acestui studiu, noi vom elabora și viitoarea strategie a Digital Innovation Hub cu privire la transformarea digitală. Cu ajutorul acestui studiu putem vedea solicitările companiilor în cadrul programului de digitalizare și ce necesități au companiile din diferite regiuni ale țării”, a punctat Ion Bodrug.

La rândul său, Vadim Codreanu, director al ODA, a subliniat importanța unui astfel de studiu pentru vizualizarea necesităților IMM-urilor în digitalizare.

„Am fost foarte fericiți să oferim asistența necesară elaborării acestui studiu. Ne bucurăm să vedem interes din partea antreprenorilor. Acest raport va fi baza prin intermediul căreia vom dezvolta alte programe de susținere a antreprenoriatului și de digitalizare. Digitalizarea este un proces orizontal, de care este nevoie în toate domeniile economiei. Vom studia foarte atent recomandările acestui studiu și ne vom strădui să le transformăm în instrumente aplicabile pentru IMM-uri”, a spus directorul ODA.

Obiect al  analizei în cadrul studiului au constituit 150 de întreprinderi mici și mijlocii din diverse segmente de business, care au beneficiat de finanțare în cadrul Programului de Transformare Digitală în perioada august 2022-aprilie 2024, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) cu suportul Delegației Uniunii Europene in Republica Moldova și Proiectul Tehnologiile viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Documentul rezultat evidențiază atât necesitățile companiilor în transformare digitală, cât și blocajele care apar în calea digitalizării unor întreprinderi, cum ar fi resursele financiare limitate, absența competențelor digitale la angajați sau rezistența la schimbare.

Studiul arată și rezultatele implementării Programului de Transformare Digitală prin prisma creării unor noi locuri de muncă. Astfel, suportul financiar acordat celor 150 companii pe perioada implementării Programului, a contribuit la crearea a peste 700 de locuri de muncă la nivelul IMM-urilor din Republica Moldova. Cele mai multe locuri de muncă au fost create în domenii precum industria prelucrătoare, învățământ, agricultură și sănătate.