About us

The Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) is a project created in December 2021 by the Association for the Development of Electronic Communications and Innovative Technologies (ACETI), together with a group of regional, national, and international IT companies. It follows the model of the European Digital Innovation Hub from Romania, facilitating connections between startups, investors, providing access to funding for digital transformation. Simultaneously, it serves as a platform connecting companies in the region with professionals, future specialists, suppliers, and users.

ACETI și AGRICOS, master class la CEHTA din Țaul

Articol ACETI en ACETI și AGRICOS, master class la CEHTA din Țaul

ACETI a desfășurat primul din cele cinci master class-uri preconizate în cadrul proiectului „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord”. Evenimentul a avut loc în ziua de 5 noiembrie, la Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole(CEHTA) din satul Țaul.

Aproape 30 de studenți și profesori din instituție au avut ocazia de a vedea pe viu o dronă agricolă performantă adusă de compania AGRICOS Tech SRL, care s-a aliniat proiectului în calitate de partener privat, dar și au asistat la prezentări complexe despre tipurile de drone cu exemple de bune practici și perspective de exploatare a dronelor în agricultură, după cum suna și genericul master class-ului, susținute de Denis Tserulnik, unul dintre fondatorii AGRICOS și susținător al educației digitale în agricultură.

Ion Bodrug, președintele ACETI, s-a adresat cu un cuvânt de salut participanților la eveniment: „Venim astăzi ca să punem o bază pentru agricultura tehnologizată, agricultura inteligentă, digitalizată și chiar sunt bucuros să văd un număr atît de mare de băieți și fete, studenți interesați”.

La rândul său, Aurel Serdeșniuc, directorul CEHTA, a mulțumit organizatorilor evenimentului și a menționat că astfel de activități vor crește interesul tinerilor pentru o agricultură modernă.

„Suntem bucuroși să ne regăsim în cadrul acestui proiect, un proiect nou, cu alte viziuni, cu altă direcție, capabil să realizeze ceea ce noi demult am planificat ca școală, să cointeresăm tinerii cu ajutorul inovațiilor și tehnologiilor moderne”, a punctat Aurel Serdeșniuc.

Tinerii studenți și-au manifestat viu interesul față de noile tehnologii, adresând mai multe întrebări pe parcursul prezentărilor și după finalizarea evenimentului.

La master class au fost puse și bazele primului dintre cele cinci cluburi AgTech, care vor fi create la instituțiile de învățământ profesional tehnic cu profil agricol, cu participarea studenților pasionați de tehnologii.

Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și este implementat de către ACETI, în colaborare cu partenerii de dezvoltare.