ACETI a lansat proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord”
Conferința „Lansarea Proiectului” EDU-TECH-AGRO-NORD „Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord”, implementat de ACETI și parteneri în cadrul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, finanțat de USAID Moldova, a avut loc joi, 30 noiembrie. Proiectul va promova instrumentele tehnice inovative pentru o agricultura modernă.
Evenimentul a reunit în incinta Centrului Național de Cercetare și Producere a Semințelor (fostul Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp “Selecția”) peste 120 de participanți – parteneri, reprezentanți ai organizațiilor finanțatoare, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, studenți și profesori de la instituțiile de învățământ tehnic profesional, cercetători din domeniul agriculturii, agricultori, dar și furnizori de servicii digitale inovative de asistență pentru companiile agricole.
Președintele ACETI, Ion Bodrug, a ținut să mulțumească în cuvântul său de salut tuturor celor prezenți și, în special, poporului american, datorită susținerii căruia, implementarea unui astfel de proiect a devenit posibilă. El a ținut să menționeze că, pentru a-i asigura proiectului continuitate, în cadrul colegiilor cu profil agricol vor fi create cluburi AG Tech.
„Îi vom susține în continuare pe cei mai inițiați, cei care vor dori să digitalizeze agricultura și să-și îmbogățească orizontul de cunoștințe”, a menționat Ion BODRUG.
Reprezentanta Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Marina Iluşca, a subliniat că dezvoltarea și promovarea unui sistem de agricultură durabil și rezilient este o prioritate națională, iar digitalizarea agriculturii reprezintă o direcție importantă în acest sens.
„Noi avem nevoie de tehnologii moderne inovative și alternative ca să progresăm în continuare, avem nevoie de specialiști foarte bine pregătiți în acest domeniu”, a punctat Marina Ilușca.
Potrivit lui Oleg Stiopca, managerul responsabil de dezvoltarea forței de muncă în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, implementarea unui astfel de proiect va influența pozitiv dezvoltarea viitorilor specialiști din domeniul agricol din nordul țării, dar și însăși modul în care se practică agricultura.
„Ne bucurăm că ACETI a venit cu inițiativa de a implementa un astfel de proiect aici, la nord. Mă bucur să văd în această sală nu doar instituțiile de învățământ, dar și cele de cercetare, asociațiile sectoriale. Îmi este și mai mare bucuria să văd aici și agenți economici. La moment, anume acest parteneriat este crucial pentru agricultura din Republica Moldova”, a spus Oleg Stiopca.
La eveniment au fost prezenți și reprezentanții companiilor din domeniul tehnologic inovațional din Republica Moldova și România, care au prezentat publicului soluții pentru digitalizarea agriculturii, cum ar fi diferite tipuri de drone agricole, care permit eficientizarea producției, livrând rezultate mult mai bune decât metodele convenționale pe de o parte, dar și având un impact ecologic substanțial mai mic decât acestea.
Majoritatea managerilor instituțiilor de învățământ tehnic cu profil agricol prezenți la eveniment au punctat că, cu părere de rău, din an în an, agricultura pierde tot mai mult din interesul tinerilor care își aleg o profesie, iar tennologizarea, digitalizarea și inovarea ramurii agricole ar putea fi soluția pentru a îmbunătăți această stare de lucruri.
Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și este implementat de către ACETI, în colaborare cu partenerii de dezvoltare.