Pe data de 20 decembrie 2023 Asociația pentru dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), în calitate de coordonator al Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova), a desfășurat un atelier de lucru cu membrii hub-ului. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului „DIH of Moldova steps 4 EDIH”.
Evenimentul a reunit 27 de participanți, reprezentanți ai organizațiilor membre DIH of Moldova și ai organizațiilor finanțatoare.
În cadrul atelierului au fost enunțate obiectivele proiectului: consolidarea Digital Innovation Hub of Moldova ca mecanism instituționalizat pentru transformarea digitală a IMM-urilor, în special în regiunea de nord a RM, pentru a asigura o creștere vizibilă a competitivității sectoarelor economice strategice din regiune prin promovarea economiei digitale, crearea de parteneriate pe baza proiectelor cu entități similare din Ucraina, Georgia, România și alte state ale UE, dar și creșterea competențelor membrilor DIH of Moldova.
Un alt obiectiv major, pe termen lung, este apropierea perspectivei de transformare a DIH of Moldova într-un veritabil European Digital Innovation Hub (EDIH).
„Acesta este doar un început pentru un drum lung și fantastic pentru Digital Innovation Hub of Moldova”, a notat Ion Bodrug, președintele ACETI.
La rândul său, Artur Bulat, reprezentantul GIZ, a salutat startul implementării proiectului și a menționat importanța transformării digitale a pentru o dezvoltare sustenabilă și armonioasă a economiei, dar și a întregii societăți din Republica Moldova.
Beneficiarii proiectului sunt întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri). Proiectul lucrează direct cu IMM-urile, dar și prin intermediul intermediari, cum ar fi ACETI și factorii de decizie publică, care vor fi sprijiniți pentru a crea sisteme regionale de inovare și digitalizării. Împreună cu partenerii săi politici, proiectul va lucra la îmbunătățirea condițiilor – cadru și a politicilor naționale și regionale pentru transformarea digitală a IMM-urilor, va intensifica cooperarea între actorii din ecosistemele digitale și antreprenoriale pentru dezvoltarea a ofertelor de servicii care să permită transformarea digitală a IMM-urilor și va îmbunătăți capacitatea IMM-urilor de a implementa soluții digitale pentru procesele lor de afaceri și de producție.
Această activitate a avut loc cu sprijinul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic“, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).